Povestea Limbii Române
Unitatea 2: Să povestim despre locuri!
Oltul și Mureșul

Cele mai multe ape curgătoare izvorăsc din munți. Drumul parcurs de o apă curgătoare de la izvoare până la vărsare formează cursul acelei ape. Oltul și Mureșul sunt două dintre cele mai importante râuri din România. Amândouă izvorăsc din munţii Hăşmaşu Mare , în Carpaţii Orientali.

Oltul curge prin judeţele: Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Olt şi Teleorman. Principalele oraşe prin care trece sunt: Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Făgăraş, Râmnicu Vâlcea şi Slatina. Oltul se varsă în Dunăre lângă Turnu Măgurele, la Islaz. Pe Olt există aproape 30 de lacuri de acumulare. Acest râu are o lungime de 615 km.

Mănăstirea Cozia , situată la 5 km de stațiunea Călimănești, pe malul drept al Oltului și la 20 km nord de Râmnicu Vâlcea, a fost ctitorită între 1387-1388 de către Mircea cel Bătrân , la sfatul călugărului cărturar Nicodim de la Tismana, „sfetnicul lui Mircea întru cele dumnezeiești”.

Mureşul este un râu care curge în România și Ungaria, având o lungime de 761 km. Se varsă în Tisa, fiind cel mai mare afluent al acestui râu. Mureșul trece prin Podișul Transilvaniei, unde are o vale largă. Taie Carpaţii Occidentali, separând Munții Apuseni de Munții Poiana Ruscă, apoi traversează Câmpia de Vest trecând prin municipiul Arad. Se varsă în râul Tisa, în Ungaria. Pe o lungime de 22 km, râul Mureș marchează frontiera româno-ungară.

Mureșul a fost menționat de Herodot încă din anul 484 î.Hr. cu denumirea de „Maris”, și, în timpul războaielor daco-romane a constituit un obiectiv strategic cheie, pe care armata romana s-a străduit să îl obțină pentru a stăpâni Regatul Dacic.