Povestea Limbii Române
Unitatea 8: Să povestim despre natură!
Citește cu atenție textul!

Micule cititor, această legendă este cunoscută de mii de ani. Ea a pornit de pe pământuri greceşti şi a străbătut lumea în lung şi în lat. Mentha era o frumoasă nimfă de care s-a îndrăgostit Pluton, zeul infernului. Fiind extrem de supărată pe nimfă, soţia zeului a decis s-o pedepsească. A urmărit-o şi a îngropat-o. Fiind impresionat de suferinţa fetei, Pluton a transformat-o într-o plantă cu miros plăcut care urma să vindece suferinţele oamenilor şi să îmbie cu parfumul ei plăcut.

Menta
     Caracteristicile plantei

Menta este o plantă minune cunoscută şi utilizată încă din Antichitate. Acum este o plantă cu importanţă economică şi, din acest motiv, se cultivă. Ea este utilizată nu numai ca plantă medicinală, ci şi în industria farmaceutică, a cosmeticelor, în cea alimentară.
     Din punct de vedere medicinal, cea mai mare valoare o au frunzele de mentă. Acestea conţin un ulei foarte valoros numit mentol.
Întâlnim astfel menta sub formă de: tinctură, capsule, pudră, ulei, ceai. Preparatele de mentă pot fi utilizate intern: ceaiuri, uleiuri, capsule, tinctură, dar şi extern: băile cu infuzie.
     Demn de reţinut este faptul că frunzele pot fi utilizate atât proaspete cât şi uscate.