Povestea Limbii Române
Unitatea 6: Să povestim despre curaj!
ALIMENTAȚIE

Oul este unul dintre cele mai hrănitoare alimente, o adevarată bogăție de vitamine și de minerale. Ouăle sunt atât de hrănitoare, încât sunt adesea menţionate ca „multivitaminele naturii”.

Oul este un aliment străvechi, prezent în gastronomie încă de la egipteni. Grecii îl foloseau în alimentație încă de pe vremea lui Pericle . Romanii îl foloseau atât pentru dulciuri, cât și pentru garnituri și sosuri, considerându-l, în plus, un aliment excelent pentru micul dejun.

Cel mai folosit este oul de găină, dar pot fi folosite în alimentație și oul de prepeliță, bibilică, gâscă, rață, etc. Ouăle se folosesc și în diferite preparate: măncăruri, budinci, prăjituri, etc.

“Mens sana in corpore sano” Micul dejun îţi dă energia de care ai nevoie până la prânz!

Alimentele perfecte pentru micul dejun sunt ouăle, pâinea integrală, cerealele integrale, laptele şi produsele lactate (iaurt, sana, brânza) şi fructele

ARTĂ

Decorarea celor mai scumpe ouă a fost realizată pentru prima dată de către rusul Peter Carl Faberge , care le făcea pentru Curtea Regală rusească, folosind ouă din aur decorate cu pietre preţioase. Ouăle de Paște, au fost decorate de cel mai renumit aurar, Peter Carl Faberge. Se estimează că între 1885 și 1916, din atelierul meșterului Fabergé au ieșit cam 56 de ouă decorate, lucrate din aur, argint si pietre prețioase, adevărate opere de artă.

Artistul chinez Wen Fuliang creează sculpturi impresionante în coji de ouă, el „antrenându-şi” talentul de mai bine de zece ani. Artistul foloseşte în creaţiile sale ouă de găină, ouă de gâscă sau ouă de raţă. Sculpturile în coji de ouă se realizează cu o bucăţică mică de diamant. Artistul schiţează un model pe coajă, care a fost atent golită de gălbenuş şi de albuş cu o seringă. Apoi, cu multă grijă, se ţine coaja de ou într-o mână şi diamantul în cealaltă şi astfel începe un proces îndelungat care necesită timp şi talent.

OUL LUI COLUMB

Se referă la o descoperire sau o idee genială care pare a fi simplă după înfăptuire. Expresia provine dintr-o poveste populară în care criticii lui Columb nu considerau descoperirea Americii un lucru complicat, odată ce aceasta exista.

ÎNMULȚIRE

Unele animale se înmulțesc prin ouă (păsări, reptile, insecte).


Fiecare gospodină din localitatea bistriţeană Salva se mândreşte de Paşte cu ouăle decorate. Toate arată fabulos: sunt realizate din mărgele și reproduc modele de pe costumele populare.

ÎNCONDEIEREA OUĂLOR

Sărbătoarea Sfintelor Paști este strâns legată de ouăle înroșite sau încondeiate deoarece oul roșu este purtătorul unor semnificații legate de Învierea lui Hristos.

Legenda spune că Sfânta Fecioara Maria, venind să-și vadă Fiul răstignit, avea la ea un coș plin cu ouă, pe care l-a lăsat chiar lângă cruce atunci când a început să-L plângă pe Hristos. Se spune că sângele Lui a înroșit ouăle, iar de atunci s-a păstrat obiceiul vopsirii ouălor de Paști în roșu.