Citește cu atenţie secvențele în care apar informații despre folosirea oului în alimentația omului.
În timp ce citești, notează pe text simbolul potrivit pentru fiecare enunţ în parte, ţinând cont de modul
cum ai recepţionat informațiile cerute. Folosește următoarele simboluri:
ALIMENTAȚIE
Oul este unul dintre cele mai hrănitoare alimente,
o adevarată bogăție de vitamine și de minerale.
Ouăle
sunt atât de hrănitoare, încât sunt adesea
menţionate ca „multivitaminele naturii”.
Oul este un aliment străvechi, prezent în
gastronomie
încă de la egipteni. Grecii îl foloseau în
alimentație încă de pe vremea lui
Pericle
. Romanii îl
foloseau atât pentru dulciuri, cât și pentru garnituri
și sosuri, considerându-l, în plus, un aliment excelent
pentru micul dejun.
Cel mai folosit este oul de găină, dar pot fi folosite
în alimentație și oul de prepeliță, bibilică, gâscă,
rață, etc. Ouăle se folosesc și în diferite preparate:
măncăruri, budinci, prăjituri, etc.
“Mens sana in corpore sano”
Micul dejun îţi dă energia de care ai
nevoie până la prânz!
Alimentele perfecte pentru micul dejun
sunt ouăle, pâinea integrală, cerealele
integrale, laptele şi produsele lactate (iaurt,
sana, brânza) şi fructele
cunostinte confirmate de text:
cunostinte infirmate de text:
cunostinte noi:
cunostinte incerte, confuze:
Oul este un aliment ușor de digerat și hrănitor, cu condiția să fie proaspăt și preparat în mod corespunzător. Modul de preparare cel mai simplu, cel mai practic și cel mai sănătos este oul fiert moale. Acesta se obține ținând oul timp de 3 minute în apa în care fierbe în clocot.
Pericle
(circa 495 - 429 î.Hr.) a fost un general, orator și om de stat atenian. A condus cetatea Atena între 443 și 429 î.Hr. În timpul lui, orașul Atena a devenit un centru politic, cultural și artistic al lumii grecești.
gastronomie
Arta de a prepara mâncăruri alese (și priceperea de a le aprecia calitatea, gustul)
Să scriem corect: Ouăle sunt foarte hrănitoare.
Coaja ouălor este foarte sensibilă.
Peter Carl Faberge
Acest ou Faberge a fost creat de Peter Carl Faberge ca un cadou pe care Țarul Alexandru al III-lea al Rusiei l-a daruit Țarinei Maria Feodorovna de Paște în 1887.
Cu o înălțime de 8,2 centimetri, oul Faberge, realizat din aur și decorat cu diamante și safire, a fost expus pentru ultima data în public la Sankt Petersburg în anul 1902.
Oul este înconjurat de ghirlande de flori din aur și este decorat cu safire și diamante roz. Ca toate ouăle Faberge, conține o "surpriză" - un ceas de damă creat de Vacheron Constantin cu brațara din diamante. Oul a fost realizat în atelierul din Sankt Petersburg al casei Faberge de către bijutierul șef al acesteia, August Holmstrom, între 1886 și 1887. Acest ou, fabricat din aur galben, este expus pe trepiedul său original ale cărui brațe au forma unor gheare de leu.
Ouăle Faberge sunt considerate capodopere artistice și doar membrii familiilor regale sau persoanele foarte bogate își permit să le cumpere.
Cristofor Columb
( n. 1451 – d. 1506) a fost un navigator italiano-spaniol. A navigat spre vest, peste Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute spre Asia, dar și-a câștigat reputația descoperind un nou continent, America, în perioada precolumbiană fiind cunoscută numai Lumea Veche.
Un cuvânt poate avea mai multe înțelsuri.
Exemplu:Mie mi se pare tare trist personajul acestei povestiri.
La spectacol au fost o mie de spectatori.