ALIMENTAȚIE
Oul este unul dintre cele mai hrănitoare alimente,
o adevarată bogăție de vitamine și de minerale.
Ouăle
sunt atât de hrănitoare, încât sunt adesea
menţionate ca „multivitaminele naturii”.
Oul este un aliment străvechi, prezent în
gastronomie
încă de la egipteni. Grecii îl foloseau în
alimentație încă de pe vremea lui
Pericle
. Romanii îl
foloseau atât pentru dulciuri, cât și pentru garnituri
și sosuri, considerându-l, în plus, un aliment excelent
pentru micul dejun.
Cel mai folosit este oul de găină, dar pot fi folosite
în alimentație și oul de prepeliță, bibilică, gâscă,
rață, etc. Ouăle se folosesc și în diferite preparate:
măncăruri, budinci, prăjituri, etc.
“Mens sana in corpore sano”
Micul dejun îţi dă energia de care ai
nevoie până la prânz!
Alimentele perfecte pentru micul dejun
sunt ouăle, pâinea integrală, cerealele
integrale, laptele şi produsele lactate (iaurt,
sana, brânza) şi fructele
ARTĂ
Decorarea celor mai scumpe ouă
a fost realizată pentru prima dată
de către rusul
Peter Carl Faberge
,
care le făcea pentru Curtea Regală
rusească, folosind ouă din aur
decorate cu pietre preţioase. Ouăle
de Paște, au fost decorate de cel mai
renumit aurar, Peter Carl Faberge.
Se estimează că între 1885 și 1916,
din atelierul meșterului Fabergé au
ieșit cam 56 de ouă decorate, lucrate
din aur, argint si pietre prețioase,
adevărate opere de artă.
Artistul chinez
Wen Fuliang
creează
sculpturi impresionante în coji de ouă, el
„antrenându-şi” talentul de mai bine de zece
ani. Artistul foloseşte în creaţiile sale ouă de
găină, ouă de gâscă sau ouă de raţă.
Sculpturile în coji de ouă se realizează cu o
bucăţică mică de diamant. Artistul schiţează
un model pe coajă, care a fost atent golită
de gălbenuş şi de albuş cu o seringă. Apoi, cu
multă grijă, se ţine coaja de ou într-o mână
şi diamantul în cealaltă şi astfel începe un
proces îndelungat care necesită timp şi talent.
OUL LUI COLUMB
Se referă la o descoperire sau o
idee genială care pare a fi simplă după înfăptuire.
Expresia provine dintr-o
poveste populară
în care criticii lui
Columb
nu considerau descoperirea
Americii un lucru complicat, odată ce aceasta exista.
ÎNMULȚIRE
Unele animale se înmulțesc prin ouă
(păsări, reptile, insecte).
Fiecare gospodină din localitatea
bistriţeană Salva se mândreşte de Paşte cu
ouăle decorate. Toate arată fabulos: sunt
realizate din mărgele și reproduc modele de
pe costumele populare.
ÎNCONDEIEREA OUĂLOR
Sărbătoarea Sfintelor Paști este strâns legată de ouăle înroșite sau
încondeiate deoarece oul roșu este purtătorul unor semnificații legate de
Învierea lui Hristos.
Legenda spune că Sfânta Fecioara Maria, venind să-și vadă Fiul răstignit,
avea la ea un coș plin cu ouă, pe care l-a lăsat chiar lângă cruce atunci când
a început să-L plângă pe Hristos. Se spune că sângele Lui a înroșit ouăle, iar
de atunci s-a păstrat obiceiul vopsirii ouălor de Paști în roșu.