Povestea Limbii Române
Unitatea 11: Să povestim despre „acasă”!
Citește cu atenție textul!
ANTARCTICA - ȚARA GHEȚURILOR

Pământul are doi poli : Nord şi Sud. Aceștia reprezintă punctele cel mai îndepărtate ale pământului. Deşi acolo soarele luminează din plin, e mereu frig, iar suprafaţa pământului rămâne rece. Pentru că iarna este foarte frig în aceste ținuturi, zăpada nu se topește. Ea se transformă în gheață care formează straturi groase ce acoperă pământul.
Al cincilea continent ca mărime, Antarctica este cel mai sudic, mai rece, mai îndepărtat şi mai recent descoperit continent. Antarctica înconjoară Polul Sud. Antartica este cel mai nou continent descoperit. Primele descoperiri ale unor părţi din continent au avut loc în 1820. Este atât de frig în regiunile polare, încât pământul și marea sunt înghețate aproape tot timpul anului. Animalele polare trebuie să fie rezistente ca să supraviețuiască în aceste condiții. Ceea ce acoperă acum continentul este o uriaşă cupolă de gheaţă ce formează un platou înalt de peste 4000 m, aflat încă în creştere.
Deşi la ambii poli clima e la fel de rece, animalele care locuiesc la Polul Sud sunt cu totul altele decât cele de la Polul Nord.
Pinguinii trăiesc numai în Antarctica (Polul Sud) și nu au prădători naturali de uscat. Este, probabil, și motivul pentru care pinguinii sunt păsări nezburătoare, care și-au adaptat aripile în forma înotătoarelor. Sunt buni înotători şi bat recorduri la scufundări. Numele pinguinilor vine de la „pinguinos”, ceea ce înseamnă grăsime. Pinguinii sunt nişte păsări de mare care nu pot zbura. Pentru a călători mai repede, unele specii de pinguini alunecă pe gheață pe burtă. Aripile le folosesc pentru a cârmi și a împinge. Se hrănesc cu peşti şi calamari , pe care îi prind în timpul înotului, şi trăiesc în colonii. Cu hrana oferită de mare nu se hrănesc numai pinguinii, ci aproape toate animalele, deoarece e foarte greu să faci rost de hrană în mijlocul zăpezilor.
Urșii polari, pe de altă parte, cele mai mari animale de pradă de pe uscat “domnesc” peste zonele nordice înghețate ale Oceanului Arctic, hrănindu-se cu foci, morse și pești pe care îi prind cu ghearele. Urşii albi sunt excelenți înotători și îşi pot petrece ore întregi în apa rece. Blana unsuroasă și stratul de grăsime le ține cald. Ursul alb vânează într-un mod foarte interesant. El se târăşte până la pradă ţinându-şi nasul acoperit cu laba, pentru că aceasta este unica pată neagră de pe corp care ar putea să-l dea în vileag.